ازدواج یا پیوند زناشویی یک محبت الهی است که در همهی ادیان ذکر شده است. ازدواج مهمترین مسئله زندگی هر شخصی است که میتواند بر کل زندگی او تأثیرگذار باشد. با ازدواج نصف دین شما کامل میشود و شما میتوانید یک همدم برای روزهای سخت و یا حتی تنهایی خود داشته باشید. در دین اسلام نیز به ازدواج، بسیار تأکید شده است.
ازدواج در دیدگاه اسلام دارای مزایایی است که مهمترین آن، حس آسایش، افزایش روحیه و حس نشاط است، از دیگر مزایای آن میتوان به دورماندن از گناه و فساد اشاره کرد. شما با ازدواج کردن، تعهدها و قولهایی میدهید که بایستی به آنها پایبند باشید. همچنین تشکیل خانواده تأثیر زیادی بر اقتصاد میگذارد، که از مهمترین آنها میتوان به نفقه و مهریه اشاره کرد که بنا به فرهنگ خانوادهها، مهریه به صورتهای مختلفی در نظر گرفته میشود. با ازدواج کردن شما میتوانید علاوه بر ایجاد یک محیط امن برای خود و همسرتان، از برکت وجود فرزند، برای تداوم و افزایش استحکام بنیان خانواده و دلبستگی بیشتر بین خود و همسرتان نیز، بهره ببرید. بر طبق آیهی 21 سورهی روم، خداوند در قرآن کریم میفرماید: (از آیات خدا این میباشد که از خود شما، همسرانی آفرید تا با آن آرام گیرید و بین شما دوستی و مهربانی قرار داد. اینها نشانه هایی است برای کسانی که میاندیشند.)
نکاح یعنی چه
نکاح یا همان ازدواج، که در زبان پارسی بهنام زناشویی یاد میشود، در واقع یک قرارداد است که تحت شرایط وضع شده بین زن و مرد صورت میگیرد تا طبق قوانین آن، طرفین بتوانند زندگی زناشویی خود را آغاز کنند. در نکاح معمولا یکسری از قوانین وجود دارد که بر اساس تصمیم، فرهنگ و شرایط وضع شده در بین زوجین جاری میشود و آنها بعد از پذیرفتن آن، میتوانند ازدواج کنند و تشکیل خانواده بدهند. نکاح به طور مرسوم تحت یک شرایط، که مراسم عقد نام دارد، انجام میشود. نکاح در کشور ایران طبق قانون مدنی 1062 بین زن و مرد ایجاد میشود.
عقد نکاح چه نوع عقدی است
نکاح به دو دستهی دائم و موقت تقسیم میشوند که دارای شرایط متفاوتی هستند. به طور کلی در ازدواج موقت، برعکس ازدواجی که به صورت دائم صورت میگیرد، دو زوج از همدیگر چیزی به ارث نمیبرند. از دیگر تفاوتهای آن میتوان به وجود نفقه اشاره کرد که برخلاف ازدواج دائم، در ازدواج موقت وجود ندارد. ازدواج دائم در دفترخانههای رسمی صورت میگیرد و عدم ثبت آن نیز دارای مجازاتهایی مانند حبس، جزای نقدی و الزام برای ثبت ازدواج است، اما برای ازدواج موقت اینگونه نیست. در مورد بچه حاصل از ازدواج موقت، باید گفت که این بچه نیز مانند بچه حاصل از ازدواج دائم، از همهی حقوق قانونی برخوردار است و میتواند از تمامی مزایا مانند نفقه، ارث و... بهره ببرد.
زمان اتمام برای این دو نوع ازدواج نیز متفاوت است. در ازدواج موقت، اتمام زمان عقد، همان زمانی است که در شرایط عقد ذکر شده است و یا باطل کردن آن به تصمیم بین دو طرف برمیگردد، ولی در ازدواج دائم، باید هر دو زوج، از یکدیگر طلاق بگیرند که اینکار نیز در دفترخانههای ثبت رسمی صورت میگیرد. در ازدواج دائم، مرد موظف است که تمام حقوق زن را در زندگی بپردازد و نفقه نیز بر عهدهی او است، در واقع مرد وظیفه دارد امرارمعاش زندگی زن را تأمین کند و اگر مرد این شرایط را رعایت نکند، زن میتواند از مراجع قانونی پیگیری کرده و نسبت به درخواست نفقه از همسر خود اقدام کند. در ازدواج موقت، مرد مسئولیتی را به عنوان پرداخت نفقه برای زن ندارد. البته لازم به ذکر است که زوجین در ازدواج موقت میتوانند شرط دریافت نفقه را در هنگام عقد و یا حتی بعد از آن داشته باشند که در این صورت مرد موظف است که نفقه را بپردازد.
تفاوت ازدواج با نکاح چیست؟
ازدواج در تمامی ادیان مشاهده میشود ولی نکاح فقط در اسلام است که پیامبر ص فرموده است: (سنت من است و انجام آن، از گناهان شما میکاهد و دین حفظ میشود.) در معنی لغوی نکاح، نکاح به معنای ازدواج و بستن پیمان زناشویی بین دو انسان یعنی زن و مرد است که هم مذهب باشند و هر چیزی که برای خود میخواهد نیز، برای او بخواهد.